Każdy krówkę znam, każdy krówkę lubi, jednak co o niej wiecie? Mamy przed Wami kilka ciekawych faktów o jej produkcji, historię legendarnego Krogala, ale najpierw przed Wami quiz!
Czy wiecie skąd pochodzi krówka reklamowa? Czy wiecie gdzie obecnie produkuje się krówki reklamowe? Czy krówka reklamowa pochodzi z Polski? Kiedy powstała fabryka krówek reklamowych Krogal? Czy krówka reklamowa jest zdrowa?
Podliczcie swoje punkty i startujemy z odpowiedziami! Przed Wami historia powstania naszej pysznej, głuchołaskiej krówki.
“Krogal” to polska firma, która pojawiła się na rynku w latach 60. XX wieku. Wówczas w Głuchołazach brzeska marka “Cukrogal” stworzyła swoje pierwsze mleczne krówki, które szybko zyskały popularność dzięki połączeniu wyjątkowego smaku z zachwycającą konsystencją.
Za sukcesem marki niewątpliwie stoi receptura, a także fakt, że słodycze wyrabiane są przez specjalistów posiadających doświadczenie. Dzięki połączeniu z dbałością o walory smakowe firma “Krogal” nierozerwalnie wpisała się w tradycje cukiernicze polskiego rynku.
Aktualnie marka oferuje słodycze reklamowe na maśle, jakimi są klasyczne reklamowe krówki. Producent proponuje możliwość zakupu cukierków w personalizowanych papierkach. Dzięki temu sprawdzą się jako smaczny upominek na podziękowanie dla gości np. z okazji komunii, wesela lub urodzin. Możliwość wyboru grafiki i napisów sprawia także, że słodycze można wykorzystać w celach marketingowych.
Zapadającą w pamięć formą promocji, która wyróżnia się praktycznym wymiarem są właśnie krówki reklamowe. Producent proponuje ręcznie tworzone wyroby, na których można umieścić logo oraz nazwę firmy, dzięki czemu mogą być one dostosowane do indywidualnych oczekiwań.
Krówki z logo produkowane są z użyciem masła, co jest gwarancją ich zachwycającego smaku. Zachęcamy więc do zapoznania się ze szczegółami oferty zawierającej cukierki reklamowe.
Zajmujemy się wytwarzaniem tradycyjnych najwyższej jakości ręcznie zawijanych oraz zawijanych maszynowo krówek z logo. Dziś głównie specjalizujemy się w produkcji krówek reklamowych.
Receptury i bogate doświadczenie, pozyskane od poprzedników, pozwala dostarczać kolejnym pokoleniom odbiorców smaczne krówki reklamowe w dobrze znanych opakowaniach. Utrzymanie wysokiej jakości wyrobów możliwe jest dzięki wdrożeniu międzynarodowych standardów produkcji, potwierdzonych certyfikatami IFS, HACCP, GMP i GHP. Dzięki najwyższej jakości i międzynarodowym certyfikatom w naszych słodyczach rozsmakowali się również odbiorcy zagraniczni.
Za „ojca” tych cukierków uważany jest Feliks Pomorski (zm. 1963), który w dzieciństwie nauczył się ich robić od swojego wujka w Żytomomierzu. Umiejętności te rozwijał na skalę przemysłową w Poznaniu, gdzie w latach 1921-1929 prowadził fabrykę cukierków, mieszczącą się przy ul. Strzeleckiej 9 i Szewskiej 9, a w latach 30. XX wieku przy ul. Kanałowej 9.
Cukierek zawinięty jest w papier z wizerunkiem krowy, co przyczyniło się do szybkiego rozpowszechnienia nazwy. Po wysiedleniu przez Niemców w czasie okupacji Feliks Pomorski założył w podwarszawskim Milanówku fabrykę krówek. Fabryka spłonęła wkrótce po wycofaniu się wojsk hitlerowskich, ale rodzina Pomorskich odbudowała się i nadal produkowała krówki.
W 1952 roku przedsiębiorstwo zostało upaństwowione i włączone w struktury „Przemysłu Topograficznego”, które później weszło w skład „Fabryki Lipca 22”, powstałej na miejscu przedwojennej fabryki E. Wedla. Feliks Pomorski rozpoczął wówczas produkcję krówek w ogródku swojego domu w Milanówku, a później jego firmę przejął jego syn Leszek Pomorski, a później wnuk Piotr Pomorski.
"Twórnia Cukierków L. Pomorski i Syn" istnieje do dziś. Krówka jest wytwarzana z mleka, cukru (syropu) i masła, mieszanych razem i gotowanych w dużych zbiornikach. Po kilku godzinach masę wylewa się na stół i schładza. Blok twardnieje, po minimum 24h można go pociąć na małe kawałki i zawinąć w papier. Ręcznie owijany cukierek jest miękki i trudny do pogryzienia, podczas gdy krówka zawijana maszynowo jest twardszy i bardziej sucha.
Na skalę przemysłową krówka reklamowa jest obecnie produkowana w Polsce przez różne firmy i jest jednym z najpopularniejszych polskich cukierków. Krówki są używane w kuchni polskiej do przygotowania domowej roboty „masa krówki” ( Kajmakowa ), np. Tradycyjnego mazurka wielkanocnego.
Czy wiedzieliście, że Korgal jest jedną z 5 fabryk na terenie Polski produkującą krówki reklamowe?
Krówki wytwarza się z mleka, cukru (syropu) i masła. W przypadku naszych krówek reklamowych są to jedyne składniki. Nie znajdziecie tutaj gum guar, czy sztucznych konserwantów. Sprawdźcie sami!
#slodycze_personalizowane #slodycze_reklamowe #cukierki_z_logo #cukierki_z_nadrukiem #krowki_z_logo #krowki_firmowe #krowki_reklamowe
Comments